דייט עם ד״ר אורלי רכס רופאת הילדים במרפאת "כללית" בזכרון יעקב

השבוע התכבדתי לדייט עם אחת הנשים מעוררות השראה, וונדר וומן אמיתית שמנפצת כל סטיגמה ומוכיחה שהכל אפשרי. קיבוצניקית, אמא לשבעה ילדים שמתחזקת משפחה וזוגיות מאושרת, קריירה מצליחה והכל בנועם ובגובה העיניים.
קבלו את הדייט עם ד״ר אורלי רכס, רופאת ילדים אהובה ומוערכת, שגדלה ומתגוררת בקיבוץ מעיין צבי. לאחר תפקיד ניהולי כמנהלת מינהלת שומרון של הכללית, תפקיד מאתגר ועבודה 24/7 סביב השעון בצל המגיפה העולמית, היא שבה לתפקיד האהוב עליה -רופאת ילדים במרפאת פיסגת זכרון של שירותי בריאות כללית, נכנסת לנעליו הענקיות של רופא הילדים המיתולוגי ד״ר טשרנין שפרש לגמלאות ואומרת- "כל ילדי והורי זכרון והאזור מכירים את ד"ר טשרנין, מודים לו ומוקירים אותו. איש יקר עם מסירות גדולה. אני רואה עצמי כממשיכת דרכו, מאמינה גדולה בחינוך לבריאות, בראיית הילד בגובה העיניים, ובדאגה לבריאותו בכל היבט, כולל הנפשי. כאמור- ילדים הם העתיד של כולנו."
דייט מרתק על הקיבוצניקית המבריקה שהגשימה את החלום להיות רופאה. קריירה לצד אימהות ברוכת ילדים. איך היא עושה את זה? על החיים בקבוץ של היום,
ויש גם טיפים מנצחים של הדוקטורית לשמירה על בריאות ילדנו לקיץ הקרב ובא והסבר מפורט שלה מדוע חשוב להתחסן נגד פוליו.

ד"ר אורלי רכס, בת 45, נשואה לעומר, אמא של רון, ינון, ליה, טל, עדי, יונתן ונועם. גרים בקיבוץ מעין צבי. "אני רופאת ילדים מומחית, למדתי רפואה באוניברסיטת תל אביב. התמחיתי ברפואת ילדים בבית חולים כרמל. כיום עובדת כרופאת ילדים במרפאת פסגת זכרון של שרותי בריאות כללית. לאחר קדנציה של 4 שנים בניהול".

מתי עלתה בך המחשבה הראשונה להיות רופאה, מדוע?
התעניינתי והסתקרנתי תמיד מגוף האדם וכיצד המערכות בגוף פועלות. למדתי במגמת ביולוגיה בבית ספר, וכשנרשמתי ללימודים גבוהים נרשמתי גם לרפואה, בנוסף לביולוגיה- בשביל מקצוע פרקטי יותר- והתקבלתי.

מדוע הבחירה ברפואת ילדים?
ילדים הם העתיד שלנו, הם האופטימיות והשמחה בחיינו. ומעבר לזה- ילדים הם כמו חידה. ילד קטן לא יוכל לספר לי ממה סובל- ותפקידי הוא לפתור את החידה ולעזור לו. זה מרתק ומספק בעיניי מאוד.

שתפי במסלול תפקידך עד עתה
סיימתי התמחות ברפואת ילדים ב2011 בבית חולים כרמל. ונשלחתי לעבוד בגבעת אולגה בקהילה- כי שם היה צורך. התאהבתי בקהילה ונשארתי שם 6 שנים, מתוכן 3 שנות ניהול המרפאה. בתקופת ניהולי הקמנו גינה קהילתית בשיתוף ילדי בית ספר מופת חופים, התנדבנו בחינוך ילדים לבריאות במועדון הנוער, ערכנו ימי בריאות קהילתיים ודאגנו לכלל בריאות הקהילה. לאחר 6 שנים כרופאה בגבעת אולגה נקראתי לדגל לניהול מנהלת שומרון המשתרעת מפרדיס בצפון ועד גבעת חיים בדרום, כולל בקה עד אום אל פאחם בוואדי ערה במזרח וג'יסר ואור עקיבא במערב. אז מנתה המנהלת כ270,000 לקוחות, ובעת פרישתי 284,000. לאחר 4 שנים של ניהול המינהלת מתוכן שנתיים מאתגרות של קורונה עם עבודה בלתי פוסקת וזמינות 24/7 כולל שישי שבת ולילות – החלטתי לא להמשיך לקדנציה נוספת, ולחזור לאהבתי הראשונה- רפואת ילדים.
נכנסת לנעליים גדולות של הרופא המיתולוגי ד״ר טשרנין – ולקופה מובילה באיזור. מה היית רוצה שהמטופלים ידעו עלייך ועל האג׳נדה הטיפולית שלך?
כל ילדי והורי זכרון והאזור מכירים את ד"ר טשרנין, מודים לו ומוקירים אותו. איש יקר עם מסירות גדולה. אני רואה עצמי כממשיכת דרכו, מאמינה גדולה בחינוך לבריאות, בראיית הילד בגובה העיניים, ובדאגה לבריאותו בכל היבט, כולל הנפשי. כאמור- ילדים הם העתיד של כולנו.

 

 

הילדים לאחר שנתיים של מגיפה, סגרים, והקורונה שנתנה את אותותיה, יש יותר ילדים חולים? ומה עושים לחזק/ להקל אחרי תקופה ארוכה מתוחה ובבית? איך מתגברים על צלקות התקופה?
בצל הקורונה ולאחרי הגלים המשמעותיים – אנו רואים את הנזקים. בעיקר את הנזקים הנפשיים. הסטרס והבדידות נתנו את אותותיהם, ויש הרבה הפרעות חרדה ודיכאון שיש לטפל בהם, בעיקר בקרב בני הנוער.
זאת לצד הפוסט קורונה, או הקורונה ארוכת הטווח, עם כאבי ראש כרוניים, הפרעות בזיכרון וכו'. צריך לחזור לתזונה מאוזנת ואורח חיים בריא כולל שגרת חוץ, פעילות גופנית וחיי קהילה פעילים ותומכים.

קריירה לצד אימהות. את אמא לשבעה ילדים, אין ספק שזה סיפור מדהים ומעורר השראה. איך מגיבים על כך בקיבוץ?
הילדים נולדו במהלך הלימודים והקריירה. מעולם לא התכוונתי לוותר על חיי משפחה ועל ילדים. וכל הילדים החמודים שבדקתי רק עשו לי חשק לעוד…
למזלי יש לי בבית בעל תומך ומפרגן, שנמצא שם תמיד בשביל הילדים, כשאמא בעבודה הרבה. בקיבוץ מפרגנים ומעודדים וזה מחמם את הלב. יש גם הרבה תמיכה ועזרה מהמשפחה המורחבת- כולל סבים בקיבוץ, דודים ובני דודים.

הקיבוצניקית ממעיין צבי. איך החיים בקיבוץ של היום? את מעבירה להם את שכרך? האם נשאר משהו מהקיבוץ של פעם והאם בימינו יש עוד מקום לקבוץ?
חיי הקהילה בקיבוץ הם תענוג. הירוק והטבע, קולות הילדים שחזרו לקיבוץ עם משפחותיהם, היכולת להסתובב בביטחון מלא בקיבוץ, התרבות, הנוף- כל אלה הופכים את הקיבוץ למקום נפלא לחיות בו. היינו רוצים גם שיחזרו דברים נוספים כמו חדר האוכל, המועדון, המפגשים היומיים לילדים בבתי הילדים וכו' – אבל הקיבוץ השתנה וצריך לקחת את היתרונות שבכך, כגון היכולת לפרנסה עצמאית.
המודל בקיבוץ שלנו הוא התפרנסות עצמאית, עם הפרשה לטובת הקהילה ולטובת אלו שצריכים עזרה.

קצת הילדה שהיית ובית בגידול שלך, על הילדות בקיבוץ..
הגענו לקיבוץ מכרמיאל כשהייתי בת 8 חודשים. אני "הסנדביץ" מתוך 3 אחים. יש לי הורים נפלאים- בועז ויעל אלטשילר- שהשקיעו בנו במסירות אין קץ, ועד היום שם תמיד בשבילנו. זה מה שנתן לי ולאחיי את הביטחון להיות מי שאנחנו.

מי האנשים שהיוו השראה בחייך?
קודם כל הורי שנתנו לי ביטחון ותמיכה תמיד, ללא תנאי. גם כשלא האמנתי בעצמי.
בעלי- עומר-שלימד אותי לשאוף תמיד ליותר ולהאמין בעצמי, לפרוש כנפיים ולהמריא. בלעדיו לא הייתי רופאה היום ולא הייתי יכולה לעזור לבריאות ילדינו כפי שאני כל כך אוהבת. וגם חמותי היקרה אילנה רכס- שבידע הרב שלה, בצניעות שלה ובשקט שלה מהווה מודל לחינוך וערכים.

והשראה מהעבר
השראה ענקית עבורי הוא יאנוש קורצאק, שחינך ילדים וראה את האור גם בזמנים קשים בתקופת השואה. ואמר-

"הדואג לימים זורע חיטה,
הדואג לשנים נוטע עצים,
הדואג לדורות מחנך ילדים".

על נגיף הפוליו והצורך בחיסון
במסגרת הניטור השוטף של מערכות הביוב שמבצע משרד הבריאות, התגלה נגיף פוליו ממקור תרכיבי שעבר שינויים גנטיים במערכות הביוב המנקזות את איזור ירושלים. לאורך השנים היו ממצאים כאלה, זמניים, שנבעו מהפרשה של נגיף בצואה ע"י מי שקיבל נגיף חי מוחלש. על פי חוות הדעת מארגון הבריאות העולמי ומהניסיון הישראלי נראה היה שמדובר במדוכאי חיסון המפרישים את הנגיף. בתגובה לממצאים הנוכחיים ניטור הביוב הורחב לנקודות דגימה נוספות בירושלים ותדירות הדיגום עלתה. במקביל דווח במסגרת הניטור הקליני על מקרה קליני של שיתוק רפה חד בילד/ה שלא חוסן/ה. מדובר בנגיף שמקורו בתרכיב החיסון החי מוחלש, שעבר שינוי מהנגיף הקיים בתרכיב (VDPV3). שינוי שכזה אפשרי ומוכר. לאחר מתן של חיסון חי מוחלש, הנגיף התרכיבי ממשיך להתחלק במעי ומופרש גם בצואה. באופן נדיר, כאשר תרכיב מוחלש ניתן לאוכלוסייה לא מחוסנת, הנגיף התרכיבי יכול לעבור מאדם לאדם במשך זמן ממושך, לצבור שינויים גנטיים ולגרום מחלה בקרב הלא מחוסנים. ככל שהאוכלוסייה מחוסנת אין שום סיכון. לאור ממצאי הניטור בביוב בנקודות דיגום שונות והופעת המקרה הקליני בירושלים, יש ככל הנראה העברה של הנגיף בקהילות לא מחוסנות בירושלים. העברה כזו עלולה לסכן את מי שאינו מחוסן, במיוחד ילדים. ילד מחוסן בחיסון מומת איננו בסיכון לתחלואה, ולכן חשוב בשלב הראשון לחסן בחיסון מומת כל מי שלא התחסן. ביחד עם מנת החיסון השניה בתרכיב מומת ינתן חיסון בתרכיב חי מוחלש, זאת כדי למנוע המשך הפצה של הנגיף בקהילה.

טיפים לשמירה על בריאות ילדינו בקיץ
לקיץ ממליצה להיות בחוץ בשעות הלא חמות. לפני 10 בבוקר ואחרי 16.00.
למרוח קרם הגנה, לשתות הרבה, לעשות פעילות גופנית חווייתית, להקפיד על תזונה בריאה. כולל חלבון, ירקות ופירות בחמישה צבעים, קטניות.
להרחיק מילדים חפצים קטנים ולהישמר מתאונות ביתיות. לשים לב בכבישים לילדים חוצים ומשחקים.
בואו נעבור את הקיץ בשלום…

חלומות שטרם הגשמת?
אפשר להגיד שהגשמתי את החלומות שלי, אפילו את אלה שלא היו לי, ורק רוצה להמשיך באותה דרך בבריאות ובכיף.
ברכה שלך ליום העצמאות לילדי ישראל ולמדינה שלנו..
ליום העצמאות אברך את כלל בית ישראל בשלום ואחווה. שנדע לראות את הטוב, המאחד והמגשר. יש כל כך הרבה טוב בעולם, צריך רק לפתוח עיניים ואת הלב ולראות אותו.
וכמובן בריאות לכולם!

צילום: דוברות קופת חולים "כללית"

שיתוף ב-

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב vk
שיתוף ב reddit
שיתוף ב tumblr
שיתוף ב whatsapp

אולי יעניין אותך גם ...

דייט עם אורלי אלקלעי – בקדמת התקשורת הישראלית

עיתונאית מוכשרת, אמיצה ופורצת דרך המסקרת במסגרת תאגיד השידור הציבורי ככתבת המשטרה והפלילים. ככתבת חשפה את פרשת פרשות מפורסמות וסיקרה בין היתר את אירועים מכוננים. בשנת 2004 זכתה בפרס רשות השידור על שם אילן רועה. שנים שאני עוקבת בהתפעלות ובסקרנות אחרי עשייתה פורצת הדרך של אורלי שמסקרת מגוב האריות באומץ, קור רוח את האירועים הכי הקשים במדינה, ממה היא קורצה?
קבלו את הדייט המרתק

קרא עוד >

כי האדם הוא השדה – דייט עם אריה זיתוני

אריה זיתוני ראש מועצת בנימינה לשעבר, איש ציבור עתיר זכויות וזה שעשה מתיחת פנים למושבה המנומנמת, הקים שכונות, גנים ואת בית ספר אמירים, חתום על פרויקטים רבים לטובת החינוך והספורט ועוד עשייה מבורכת.

קרא עוד >

ציור החיים – מיכל כהן אלדן בדייט עם יצחק פרנברג

יצחק פרנברג מוכר כשף והבעלים של בית קפה iz Cafe ומהיום גם כצייר. הוא נשוי לליאת ואבא מסור לשלושה ילדים : עדן, נהוראי וניתאי, מתגורר בזכרון יעקב.
סטורי טלר כריזמתי בדיוק כמו הצילחות המרהיב שלו, הוא מגיש את סיפור חייו, מתובל במילים בצרפתית עם קורטוב של מבטא שנותר ובעיקר ניכרת התחושה של סיפוק וגאווה ונוסטלגיה מעיר האורות שהעניקה לו את המישלן הוירטואלי – הילד משכונת רמת צבי ועד השף והצייר המוכשר.

קרא עוד >

דייט עם רז שמואלי – הישראלית היפה

רז שמואלי, בת 31 גרה היום בתל אביב, זמרת יוצרת. את תחילת דרכה המוזיקלית החלה בצבא בחיל החינוך לצידן של רוני דלומי ומשי קליינשטיין. לאחר שהשתחררה רז ביקשה להשתמש בפלטפורמת הטלוויזיה כדי להגיע לחשיפה, השתתפה בעונה הראשונה של The Voice ואף העפילה לגמר בתור המתמודדת המובילה בנבחרתו של אביב גפן והפסידה את הבכורה לקטלין רייטר.

קרא עוד >