העתיד כבר כאן – בחיים אנחנו מתנהגים הפוך על הפוך

אין קיצורים לשום מקום ששווה להגיע אליו (בוורלי סילס, פילוסוף).

בחיים אנו מתנהגים בהפוך על הפוך, כשמחמיאים ומעריכים אותנו אנו מסרבים להאמין, כאילו שאיננו זקוקים או שאיננו זכאים להערכה, אך אם רק "שוכחים" להתייחס אלינו בהערכה מספקת, מיד אנו מתאכזבים ונפגעים.
הנטיות הללו מצביעות על שאנחנו חסרי ביטחון עצמי. אנחנו זקוקים לתמיכה ועידוד מרובים מאוד. אין לנו די ביטחון ואמון בכך שחיינו טובים שאנחנו תורמים וחשובים לאלו שסביבנו.
לכן אנו רוצים שיעריכו אותנו.
אנחנו רוצים לקבל הד חיובי מן הסביבה, שיחזק את ביטחוננו העצמי. אך כשמישהו אכן עושה כך ואומר לנו מילה טובה, אנחנו מרגישים פתאום שהערכה עצמית המוענקת לנו ע"י מישהו אחר הופכת אותנו לתלותיים. איננו מוכנים לקבל חיזוקים מן החוץ. פתאום אנו מרגישים כאילו מחמאה פירושה שאנו זקוקים לאישור של מישהו אחר לקיומנו.
לא ולא. איננו מסכימים לכך. אנו דוחים את המחמאה.
אך האם כעת אנחנו מרגישים טוב יותר? ודאי שלא. הרי אנחנו איננו מחמיאים לעצמנו.
איננו נותנים די אמון בחיינו, ולכן אנו כה זקוקים לתמיכה מן החוץ, אך מפני שאיננו נותנים די אמון בחיינו, גם איננו יכולים לקבל תמיכה מן החוץ.
חוסר הביטחון שלנו בעצמנו גורם לנו להרגיש שלא בנוח ליד אנשים, שנראים לנו "מוצלחים" מאתנו. הוא גורם לנו להילחם על מקומנו, הוא גורם לנו להתכנס בתוך עצמנו ולהיאלם דום. הוא גורם לנו להרגיש מאוימים. הוא גורם לנו לעטות על עצמנו תחפושת ולהתנהג כאילו הייתה זו הצגה. הוא אינו מאפשר לנו ללמוד דברים חדשים, להיות פתוחים לביקורת ושלווים.
הוא אינו מאפשר לנו להיות אנחנו. (מתוך הספר "מי שטעם יין הונגרי").
עצת הזהב השבועית
כמה פעמים בחיים אמרו לכם שאינכם מתאמצים מספיק, ושאילו הייתם מתאמצים קצת יותר הייתם ודאי מצליחים ומקבלים בקלות ציונים טובים יותר? אני שמעתי את "המנגינה" הזו בילדותי מהורי, וזה הכעיס ותסכל אותי מאוד כיוון שהרגשתי שהם אינם מבינים או מכירים אותי מספיק, חשתי שהם מתייחסים רק אל הכישלונות שלי במבחנים, ולא מעריכים את מאמציי בתחומים יצירתיים רבים נוספים. היה ברור לי כבר אז שככל שאתאמץ יותר לא אצליח להשביע את רצונם, ויותר מכך הבנתי שהמאמץ המלאכותי שעשיתי להצליח במבחנים על חומר משעמם ולא רלוונטי, הניב בקושי ציונים עוברים אך נמוכים. המסקנה שלי הייתה שכדי לשפר את הציונים ולשמור על "שקט תעשייתי" אצטרך להכפיל ואולי אף לשלש את המאמצים והזמן, אך לכך לא הייתי כל כך מוכן. לא הייתי מוכן להפסיד הרפתקאות בשדות של קיבוץ אפק ובברכות הדגים, להפסיד כדורגל ובניית מחנות, לוותר על רכיבה על סוסים ועל גידול חיות מחמד, וכל זה בעבור כמה ציונים מטופשים? התוצאה הייתה חיכוכים עם הוריי ומוריי, והתעלמות מודעת מהמרוץ לציונים הגבוהים. בעיקר הצלחתי לבנות לעצמי מציאות שלא הפריעה לי ליהנות מהילדוּת ומהחיים מלאי ההרפתקאות. אותי עניינו יותר הפתעות, סקרנות, התנסויות ושאילת שאלות. הלהט לדעת את הלא נודע והנכונות להיות מופתע על ידו, הניעו אותי כבר מהגיל הצעיר.
הסקרנות היא סם החיים
אם הייתי נצמד לפרוטוקול של מערכת החינוך ולגישה הגלותית משהו של הוריי, הייתי מתחבר רק לדרכים סלולות ומוכרות, ללכת בתלם וּלְרַצּוֹת את כולם, והייתי עלול להחמיץ חלקים עיקריים בדרמה ובהרפתקאות שהתחוללו בשבילים צדדיים קטנים, לא מוכרים, מרתקים ועלומים. הייתי מוכן להסתכן בהצגת שאלות קשות שאין להן מענה מיידי, ובהאזנה לתשובות שלא היו צפויות מראש. ליהנות מן המפתיע והבלתי ידוע, או ממה שהיה ידוע ונשכח. לא אחת זונחים המבוגרים את התכונה היקרה מכול והמוכרת לכל ילד – הסקרנות, הרצון לדעת, ללמוד ולהבין. בלעדיהם נותר הבלתי ידוע דבר שאין חפץ בו. חשוב להדגיש כי אין מדובר בהעמדת פנים של סקרנות אלא ברצון אמת ללמוד, לחוות ולדעת.
כאשר פוגשת הסקרנות בחדש ובבלתי מוכר, היא שוהה במחיצתו, בוחנת אותו ומפיקה ממנו ארמונות יצירתיים. סקרנות היא היפוכה של שגרה מונוטונית ושוחקת, כזו שנוטה לטשטש את החד-פעמי, האינטימי, ולהצטמצם לראיית האדם כמכונה לוגית שמרנית שהולכת על בטוח.
התלהבות, אופטימיות ואומץ הן עמדות אמוציונליות וקוגניטיביות שהשפעתן רבה על חיינו הן קשורות זו לזו במידה רבה. התלהבות היא הרגשה חזקה, המלווה במידה של השראה ביחס לאירועים שאנחנו מתנסים בהם או כשאנחנו ניצבים בפני התנסותם. ההתלהבות מבטאת עמדה חיובית ביחס למתרחש או הצפוי להתרחש, ובכך היא מתקרבת צעד גדול לקראת האופטימיות והאומץ, שיש להן יתרון על ההתלהבות בכך שהין נושאות עימן ציפיות ותקווה באשר להסתברות שתושג המטרה המלהיבה.
בכוחה של ההתלהבות לסחוף ולהטעין מוטיבציות, ולעיתים רבות היא אף בגדר משאלה המגשימה את עצמה.
חיים ליפא, כותב הטור על עתידנות ותעסוקת עתיד, מייסד ומפתח מודל ה-GPS האנושי לשדרוג הפוטנציאל האין סופי של המוח.

שיתוף ב-

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב vk
שיתוף ב reddit
שיתוף ב tumblr
שיתוף ב whatsapp

אולי יעניין אותך גם ...