העתיד כבר כאן – חשיבה עיצובית – DESIGN THINKING

"אנשי עסקים צריכים לחשוב כמו אומנים ומעצבים"
(פרופ’ רוג’ר מרטין דיקן ביה"ס רוטמן למנהל עסקים באונ’ טורונטו קנדה)

 

התזה היצירתית של השפן
יום אחד טייל השועל ביער ופגש שפן שישב בפתח המערה ועסק בכתיבה נמרצת. שאל השועל את השפן: "מה אתה כותב"? ענה לו השפן: "אני כותב עבודת תזה במסגרת לימודי הדוקטורט". שאל השועל: "מה נושא התזה"? השיב השפן: "חשיבה מחוץ לקופסא – שפנים טורפים שועלים". פרץ השועל בצחוק פרוע ואמר לשפן: "זוהי תזה שטותית". השיב השפן לשועל: "בוא היכנס עימי אל המערה ואוכיח לך את התזה". נכנסו השניים אל המערה ומיד נשמעו קולות מאבק וריסוק עצמות. לאחר כשתי דקות יצא השפן מן המערה, ניגב את שאריות הדם משפמו והתיישב להמשיך בכתיבתו.
חלף זמן קצר, הופיע הזאב ופנה אל השפן: "שפן מה אתה כותב"? ענה לו השפן: "אני כותב עבודת תזה במסגרת לימודי הדוקטורט". שאל הזאב: "מה נושא התזה"? השיב השפן: "חשיבה מחוץ לקופסא – שפנים טורפים זאבים". הזאב התגלגל מצחוק ואמר לשפן" התזה שלך מגוכחת". ענה השפן לזאב: "בוא היכנס עימי אל המערה ואוכיח לך את התזה". נכנסו השניים אל המערה ומיד נשמעו קולות מאבק וריסוק עצמות. לאחר כשתי דקות יצא השפן מן המערה, ניגב את שאריות הדם משפמו והתיישב להמשיך בכתיבתו. עד הערב הלכו הנמר והדוב בדרכם האחרונה של השועל ושל הזאב והשפן שוב ושוב ניגב את הדם משפמו. הנשר שריחף לו כל אותן שעות מעל קרחת היער וסקרנותו גברה מרגע לרגע נחת סמוך לשפן ושאל אותו: "שפן מה הסיפור שלך?" ענה לו השפן: בוא היכנס למערה ותראה!" נכנסו השניים אל המערה ושם הצביע השפן על אריה ענק שרבץ עייף אך שבע ומרוצה "זה המנחה שלי" אמר השפן והוסיף: "לא חשוב מה היא התזה, חשוב מי המנחה".
עצת הזהב השבועית
רוב האנשים עובדים אצל אנשים שרמת הדיוק העצמית שלהם והאומץ ההתנסותי לחשוב אחרת גבוה משלהם.
ניכר על פורצי הדרך האמיצים הללו שהם חיים בהרמוניה פנימית משכתבים ומדייקים את התזה של החיים שלהם בדיוק למידה שהם צריכים. הם יודעים בדיוק לאן לכוון ומה לעשות.
לאנשים הללו יש רמה גבוהה של דיוק עצמי מין שילוב של חשיבה אחרת, חשיבה עיצובית עצמאית, תחושת בטן מפותחת ויכולת להבין את עצמם ואת ההזדמנויות שמזמן להם העולם מסביב.
ריד הופמן, מייסד לינקדאין ביסס את החשיבה העיצובית שלו על מעגלים חברתיים המעצבים את חיינו.
הוא נוהג לדבר על מעגל חמשת האנשים הקרובים לנו אלא שאנחנו מבלים איתם הכי הרבה זמן מידי יום. האנשים האלה הם במובנים רבים מי שנהפוך להיות הזדמנות מצויינת לשאול את עצמכם האם דייקתם לעצמכם את דרך הדיאלוג שלכם עם האנשים שאתם מבלים איתם הכי הרבה זמן.
כשמנתבים את החשיבה העיצובית לאזורים החדשניים, מדהים בכל פעם לגלות עד כמה הסביבה הקרובה משפיעה עלינו וכמה נוקשה החשיבה המקובעת והמגבילה.
לכל אחד מאיתנו יש את הפוטנציאל העצום לחשיבה העיצובית ביחס לסביבה שלנו לאווירה ולסוג האנשים שטובים לנו שמעצימים אותנו כדי לחשוב יותר מהר ויותר יצירתי. סקר עולמי של גאלופ מצביע על נתון מעורר תדהמה שלפיו רוב תושבי העולם למעלה מ-85% מהם לא מעורבים רגשית בעבודה וממתינים בקוצר רוח לסוף היום ולסוף השבוע כדי להשתחרר ולשמוח.
תחיו ותחשבו כמו אומנים ומעצבים
אומנות העיצוב והתקשורת החזותית צריכים להיתפס כחלק טבעי מטבע האדם, היום בעידן החדש כבר לא מתייחסים לאומנות ולעיצוב כקישוט בלבד, אלא כדרך חשיבה אחרת לחיים כשילוב מובנה לחשיבה גבוהה מסתעפת גמישה ויצירתית, בחשיבה העיצובית עוברים רעיונות ורגשות באופן שמילים לבדם לא יכולות להמחיש. זוהי תועלתיות ויצרנות המועברים ע"י חוויה משמעותית ורגש.
זוהי הנדסת אנוש חדשה שמותאמת למאה העשרים ואחת המצמצמת בירוקרטיה ומאיצה יזמות וחדשנות.
תכניסו למשרד, לבית, לביה"ס, לגן הילדים ולמקומות העבודה מגזינים העוסקים באומנות יצירתיות ועיצוב תלמדו את זה ותצרכו את זה כל הזמן את הצבעים, הריחות, הקולות, התמונות והרגש.
דיוק עצמי לחשיבה עיצובית
 תלמדו מה עובד לכם הכי נכון ואיך הכי מעניין
 איפה מעניין לי עד כדי שאני שוכח את עצמי ואת השעון ואיך אפשר לשחזר את זה שוב ושוב
 איך אני עוזר לעצמי להשתפר בזכות כל דבר חדש שאני לומד
 איך אני תורם לאושר והצלחה של אנשים שסביבי באמצעות האומנות העיצוב והחופש להעז ולחשוב אחרת
הרבי מליובאוויטש הוא שילוב מושלם בין חשיבה עיצובית ויכולת אנושית יוצאת דופן. הרבי מעולם לא נטל פסק זמן, הוא היה פעיל שבעה ימים בשבוע 365 ימים בשנה עשרים שעות ביממה ולעיתים תכופות אף יותר, בעולמו של הרבי שום דבר לא היה שיגרתי כל דבר שרק נגע בו קיבל חיים חדשים עומק חדש ומשמעות חדשה הרבי האיר באור חדש ויצירתי כל עניין הוא היה משועבד לעבודת השם אהב כל יהודי והיה מסור ללא קץ לתורה ולמצוותיה.
אשרינו שזכינו לחלוק בתורתו.
שבת שלום וברכה.
חיים ליפא, כותב הטור על עתידנות ותעסוקת עתיד, מייסד ומפתח מודל ה-GPS האנושי לשדרוג הפוטנציאל האין סופי של המוח.

שיתוף ב-

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב vk
שיתוף ב reddit
שיתוף ב tumblr
שיתוף ב whatsapp

אולי יעניין אותך גם ...