שאלה של חינוך – קנאה בין אחים

מכירים?!

מי לקח את המקום שלי? מי יותר חכם ממני? מי יותר חזק ממני? מי יותר חייכן ממני …?  מי מושך תשומת לב יותר ממני?
ואז, מזל טוב אח/ות קטן נולד/ה, איזו התרגשות, כמה חייכנו לאח/ות אך לא ידענו שתילקח מאתנו מירב תשומת הלב.
עד עכשיו מקומו של הילד הבכור היה מובטח כולם סביבו, הוא במרכז.
באותה נקודת זמן שנולד התינוק, ישנה השפעה מידית אצל רוב הילדים על הדימוי העצמי, על הזהות ובניית ה"אני", למשבצת זו נכנסת באופן מפתיע (למי שלא מכיר) הקנאה: קריאות גנאי, הקנטות, צביטות, צרחות, דמעות. אצל ילדים קטנים יותר כאשר נולד להם אח ישנה הרטבה חוזרת, חוסר סבלנות, בכי. סביר להניח שתרגישו חוסר שקט, חוסר סבלנות התפרצויות זעם.
מהות הקושי של הילדים הינה ההקשבה – חוסר תקשורת עכשווית בינם להורים -המשפחה.
והנה ישנו קונפליקט / מתח בין הילד להוריו מצד אחד הילד מעוניין בקרבתם ומאידך, הוא כועס עליהם ובהמשך מגיע המאבק בין האחים.
המאבק נועד להשיב את מקומו הבטוח, השקט, להשיג שליטה ובטחון, להרגיש שייך ולהבין שמקומו לא נלקח. הילדים מנסים להיות נאהבים יותר ומבקשים תשומת לב, נחמה, מחמאות, אישור לקיומם ״אני קיים ״!
לקנאה בין האחים יש גם פן חיובי: יכולת לשאת תסכול. הילד מתחשל, לומד לעמוד במשברים, להתאפק, להתאמץ, לחמול.
לעזור  להורים עם התינוק להגיש חיתול, טיטול, בגדים ואף לשמור עליו.
על ההורים לדעת  להציף את הילד במחמאות לומר לו שהוא בוגר ואתם גאים בו.
הורים רבים כואבים, כועסים, מאוכזבים נוכח התנהגות הילד כלפיהם ונוכח היחסים בין האחים. לכן, על ההורים, להכיר בצורך של הדחפים הטבעיים הללו כיוון שהילדים אינם מודעים להם ולא הפנימו כללי התנהגויות חברתיים כפי שהמבוגרים מכירים.
חשוב לנתב את התסכולים של הילד למחוזות חיוביים יותר. לתת לילד תחושה שהוא אהוב מיוחד ומקומו בטוח ושמור לעד בליבם, חשוב לשוחח עם הילד על רגשותיו ולחזק אותו ולהראות לו תמונות שהוא היה תינוק. לשתף אותו בהתרגשות ובציפייה לבואו לפני לידתו ואחר כך כילד ראשון על השמחה וההתרגשות ועוד …
יש ילדים שיחוו דחייה, חשדנות, דאגה ואפילו חרדה  (מעין חרדת נטישה) חשוב לחבק לעטוף ולהסביר אך לא לשכוח להציב גבולות, לתת אפשרות ובמה להבעת רגשות אך בשום אופן לא לאשר פגיעה באחרים. תנחילו לילדים ערכים וקשרים חברתיים המושתתים על כבוד הדדי.
חשוב להקשיב לילד במידה ומדובר על אחים גדולים, לאפשר לשניהם להביע את הקושי שלהם, להביע את רגשותיהם, לא לעשות השוואות לא חיוביות ולא שליליות, על אף שתחרות הינה דבר טבעי, חשוב לנתב את התחרות לערוצים חיוביים וראויים יותר.
דברו אל הילדים בצורה עניינית בלבד, עליו ולא על אחיו אל תצרו מתח בין הילדים. כל ילד יקבל את תשומת הלב הנכונה לו, במינון הנכון ובדגשים הנכונים.
זכרו קנאה בין אחים מזמנת לנו ההורים הזדמנות ונקודת אור לאתגרים בבניית חיים משותפים המושתתים על כבוד לאחר, ערכים וחיים משותפים ביחד כמשפחה.
כל מתח, אי הבנה, אי הסכמה, טומן בחובו הזדמנות להאיר את נקודת החוזקות של הילד, זו הזדמנות להאיר ולחזק להעצים את בטחונו האישי של הילד, תרגלו הקשבה נקייה לילד ללא שיפוטיות, אמפטיה מלב פתוח. כי בסופו של דבר בכי, כעס, אי הסכמה הינם הבעה של רגש מבורך.

 


ריקי לוי (.M.A בחינוך)

ריקי לוי ( .M.A בחינוך)