טור דעה: כך נראית שחיתות שלטונית עמוקה

השחיתות השלטונית בישראל אינה המצאה חדשה, והיא נמצאת כאן כבר כ-75 שנים, אלא שאם בעבר הושקע על-פניו מאמץ כלשהו להסתיר את השחיתות שלא תתגלה ברבים, ככלות הזמן, נעלם לחלוטין מחסום-הבושה והיא הפכה להיות חלק בלתי נפרד מההתנהלות השלטונית של כל הממשלות, כאילו מדובר בלגיטימיות ציבורית.
לאחרונה מינתה הממשלה 7 מנכ"לים חדשים למשרדים ממשלתיים, והנה מתברר כי לפחות שניים מהם, בעלי עבר-פלילי ואחד ספג ביקורת חמורה, בגין אי-סדרים בהם היה מעורב. מנכ"ל נוסף מונה לתפקידו, לאחר שקודם לכן נאלץ להסיר את מועמדותו לתפקיד בכיר, בגין התערבות לא חוקית בתהליך המינוי, ובנוסף לכך בגלל התבטאות גזענית.
לחבורה 'המכובדת' הזאת, צריך כמובן להוסיף את השר אריה דרעי, את ח"כ דוד ביטן, את השר חיים כץ ולא נשכח את צחי הנגבי. המכנה המשותף לכל אלה, נמצא עמוק בביצת השחיתות השלטונית, כאשר מעל לכל מרחפים כמובן כתבי-האישום נגד ראש-הממשלה בנימין נתניהו, למרות שהוא עדיין מחזיק בחפותו.
הציבור הרחב כלל לא מודע למינויים המושחתים שבוצעו לאחרונה ובהם:

יהודה אבידן, מונה למנכ"ל משרד-הדתות. מדובר בפעיל של ש"ס, שנידון ל-3 חודשי מאסר על-תנאי בשנת 2004 וכן הושת עליו קנס של 5 אש"ח , בגין הפרת-אמונים.
קובי בליטשטיין, מונה למנכ"ל משרד-האנרגיה. בשנת 2011 הורשע בעבירות של בנייה בלתי חוקית, הוצא נגד חלק מהמבנים שלו צו-הריסה והוא שילם 35 אש"ח קנס.
יהודה כהן, מונה למנכ"ל הרבנות הראשית. בשנת 2015 נמתחה עליו ביקורת חריפה מטעם מבקר עיריית נתניה, בגין אי-סדרים שנתגלו אצלו,כאשר שימש מורשה-חתימה, בסופו של דבר נסגר התיק נגדו.
משה ('צ'יקו') אדרי, מונה למנכ"ל הכנסת. בשנת 2018 נאלץ להסיר את מועמדותו לתפקיד מפכ"ל המשטרה, בעקבות המלצת 'וועדת גולדברג' , לאחר שקיים פגישה מוקדמת עם בוחנת הפוליגרף חוה יודפת, שלבסוף ערכה לו את הבדיקה בדרך למינוי. בשנת 2021 קיבל התראה מהשר לביטחון-פנים אוחנה, בעקבות התבטאות גזענית כלפי עובדת ממוצא אתיופי.

מדובר רק ברשימה קצרה של מנכ"לים שמונו לאחרונה, למרות שמרחף מעליהם כתם של שחיתות, אבל אלה הם אזובי-הקיר, משום שרשימת 'הארזים' מרשימה הרבה יותר:

• העבריין המורשע כבר פעמיים, אריה דרעי שאף ריצה עונש מאסר בפועל, נמצא בלב הוויכוח אם 'להכשיר' אותו לתפקיד שר בממשלה החדשה, למרות פסיקת בג"ץ שפסלה אותו, תוך התעלמות מעברו המושחת וחזרתו האפשרית ל'זירת הפשע'.
צחי הנגבי, מונה באחרונה לראש המל"ל וזאת למרות שבשנת 2010 הורשע במתן עדות-שקר בפרשת 'המינויים הפוליטיים'. נגזר עליו אות קלון והוא שילם 10 אש"ח קנס, מבלי שייגזר עליו אף לא מאסר על-תנאי, ומאז כבר כיהן כחבר-כנסת, יו"ר וועדת החוץ והביטחון ואפילו שר.
ח"כ דוד ביטן, נגדו הוגש בשנת 2020 כתב-אישום בגין קבלת שוחד, מרמה והפרת-אמונים ב-9 פרשיות שונות, במסגרתן נחשד בלקיחת שוחד של 992 אש"ח . בשנת 2022 החל שלב-ההוכחות במשפטו ובשנת 2017 כבר נחקר בתיק 1803 ב-12 פרשיות , כאשר שמר בעת חקירותיו על 'זכות השתיקה'.
• שר-התיירות החדש חיים כץ, נגדו הוגש בשנת 2020 כתב-אישום בגין העלמת הכנסות של 2.2 מיליון ₪. כבר בשנת 2018 הומלץ על-ידי המשטרה להעמידו לדין בגלל מעורבותו באילוץ עובדי התעשייה-האווירית להתפקד ולהצביע עבורו ב'פריימריז' של 'הליכוד', בעת שכיהן כיו"ר וועד-העובדים, ולכאורה איים על עובדים בפיטורים ובפגיעה בשכרם. במקביל הואשם אז, בניצול עובדים ומשאבים של התעשייה-האווירית לתועלתו הפרטית, וחיוב העובדים לשפץ את הבית של בנו יאיר, מבלי שניתנה להם תמורה כספית, או ברירה לסרב לדרישתו.
בשנת 2019 הוגש נגדו כתב-אישום, בגין מרמה והפרת-אמונים, אולם הוא ביקש לקבל חסינות.

הרשימה של המושחתים שהורשעו בדין עוד ארוכה (מפורת למטה), אולם כבר ברור כי מדינת-ישראל בהחלט יכולה להיות מסווגת כבעלת שחיתות שלטונית עמוקה, חוצה מפלגות, רשימות ובעלי תפקידים. מיגור התופעה המדאיגה, תלוי בחקיקה הולמת, שתמנע ממורשעים בדין, לחזור לפעילות בזירה הפוליטית ובעיקר בלחץ ציבורי נגד המחלה הממארת הזאת.
למצער, הסיכויים לכך קלושים ביותר, כל עוד החתול שומר על החלב…
טבלת המושחתים שהורשעו בדין
מאז הקמת המדינה ועד שנת 2022 , הורשעו בדין עשרות אנשי ציבור מושחתים, בגין עבירות שונות ובכלל זה נשיא-מדינה, ראש-ממשלה, שרים, סגני-שרים, חברי-כנסת ורבנים. להמחשת עומק השחיתות בישראל, הנה הרשימה המקוצרת של המורשעים בדין:

בנוסף לרשימה הזאת, הורשעו בדין גם הרבנים הראשיים באקשי-דורון ויונה מצגר, ועוד 26 ראשי רשויות מקומיות.

שיתוף ב-

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב vk
שיתוף ב reddit
שיתוף ב tumblr
שיתוף ב whatsapp

אולי יעניין אותך גם ...

פלילי אזורי

כל מה שרציתם לדעת על 'מעצר עד תום ההליכים' במסגרת הדיווחים הפליליים שמדור זה מפרסם כל שבוע, מופיע לא אחת

קרא עוד >