העתיד כבר כאן – מאזן האימה הטכנולוגי

המין האנושי לא ישרוד אם לא נחשב מסלול חיים מחדש.

בשנת 2000 קראתי מאמר מטלטל שכתב ביל ג’וי מדען מחשבים מחונן אמריקאי שייסד את סאן מיקרוסיסטמס בשנת 1982 ושימש כמדען הראשי של החברה. המאמר התפרסם במגזין Wired כשהכותרת היתה "העתיד כבר אינו זקוק לנו" בבסיס המאמר עמד טיעון שהטכנולוגיה, הרובוטיקה, הנאנו טכנולוגיה וההנדסה הגנטית מאיימים על המשך קיומו של המין האנושי, כשבעצם יתרונות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית מתגמדים לעומת הסכנות הכבירות שהן מהוות לאדם.

במאמר הוא מפרט סכנות קיומיות ממשיות כגון מגיפות בין לאומיות שיגרמו מחיידקים מהונדסים שימלטו מהמעבדה (או שישוחררו כנשק טרור ביולוגי) או רובוטים ובינה מלאכותית שלא תהיה לנו שליטה עליהם שפשוט ידחקו אותנו הצידה או שיצאו מדעתם ויהרסו את העולם.

היתרונות של הטכנולוגיה מתגמדים כאמור ע"פ ביל ג’וי לנוכח העובדה שהן עלולות להמית עלינו שואה מדעית שתגזור את גורל המין האנושי לכליה.
המאמר הזה חולל סערות רבות ומחלוקות והוא דרבן מדענים וחוקרים להתמודד עם ההשלכות המוסריות החברתיות, והאתיות לצד דיון ועיון מעמיק באשר ליכולות שלנו להבטיח את בטחוננו עליונותנו ושליטתנו על המכונות החכמות. הנבואה הדיסטופית הזאת הצטרפה לדעות רבות נוספות שנאמרו ע"י גורמים בכירים מאוד בתחום כמו מנכ"ל חברת Spacex אילון מאסק שאמר ב 2014 "שווה לקרוא את הספר בינת העל של הפילוסוף ניק בוסטרום הסבור שאנחנו חייבים להיות זהירים מאוד לגבי בינה מלאכותית, היא עלולה להיות מסוכנת יותר מנשק גרעיני".

באותה השנה הצטרף גם המדען סטיבן הוקינג לאמירה בראיון שהוא נתן לרשת בי בי סי! "פיתוח בינה מלאכותית מלאה עלול להמיט על המין האנושי את סופו".

ביל גייטס, ממייסדי מיקרוסופט הזהיר אף הוא "אני נמנה עם המחנה המודאג מבינת העל".

עצת הזהב השבועית

הקשר בין המדע, הטכנולוגיה והיכולות האנושיות הרוחניות חשוב במיוחד בעת הזאת בשל ההחלטות הערכיות, המוסריות והקיומיות חסרות התקדים, העומדות בבסיס המתח בבואנו ליישם ולקדם ידע חדשני שיש בו חשש ואי ודאות בכל הקשור לאבני הבניין הבסיסיות ביותר של החיים.

הרפואה המתקדמת יכולה להאריך את תוחלת החיים שלנו באמצעות הטכנולוגיה, הבינה המלאכותית וההנדסה הגנטית אולם היא לא יכולה לערוב לבטחון הקיומי ולאיכות החיים שלנו.
אנחנו חיים בתקופה שבה משתוללת מגיפה אשר גובה מחיר כבד בהיבטים החברתיים הקיומיים והכלכליים. בעולם שהולך ונעשה מורכב ותזזיתי, עשויה הרוחניות לאפשר לנו שילוב של כלים שפה וזוויות חשיבה שלא הכרנו עד כה, שבאמצעותן נוכל להתמודד טוב יותר עם האתגרים המורכבים הניצבים לפיתחנו.

המרוץ הטכנולוגי המואץ מחייב אותנו בעת הזאת לפתח מיומנויות שיאפשרו דו שיח ושיתוף בין האדם למכונה החכמה, לרתום את היכולת הרוחנית כיכולת אנושית מבודלת וייחודית שתאפשר לנו בני האדם לשלוט ולנתב את האינטראקציות עם הרובוטים והבינה המלאכותית.

בתקופת מגפת "הקורונה", במציאות קשה של תוהו ובוהו ואי ודאות, אני מאמין שכל אחד מאתנו רוחני בכל שפה ובכל דת וכל אחד מחפש את החיבור האישי הרוחני המתאים לו.

השאלות הקשות ביותר נשאלות בתנאים של כאוס, איום קיומי גלובלי-ביסודם של הרגעים המורכבים והמפחידים ביותר בחיינו, כשאנחנו "נלחמים" באויב אכזר שקוף ובלתי נראה, ברגעים שבהם מרגישים בעוצמות רבות עד כמה חסרי אונים אנחנו ביחס לנצח של כוחות הטבע והקיום.

דו שיח ושיתוף בין האינטליגנציה הרוחנית והבינה המלאכותית החיבור בין מכונות חכמות לרוח האדם ונשמתו הוא צורך וכורח מציאות שלא עוצר במונותיאיזם אלא סוג של אינטרס קיומי של שני הצדדים.

אחד התחומים המעוררים עניין מיוחד בתקופה זו בסיליקון וואלי (ממלכת הטכנולוגיה והמכונות החכמות) הוא יוזמה הנקראת Consciousness Hacking תנועה גלובלית של אלפי אנשי טכנולוגיה, מדע, תרבות ורוח המודעים לחיזוק היכולות האנושיות ומחפשים היום את הממשק והחיבור בין המימד הדיגיטלי לרוחני.
כחלק מהתנועה הזאת פורחות בסיליקון ואלי יוזמות רבות של חברות סטארט-אפ שמנסות לפתח בינה מלאכותית שתוכל לעזור לנו להתפתח ולהביא את התודעה הרוחנית והתקשורת הטכנולוגית שלנו לרמה גבוהה יותר.

אחת האפליקציות בתחום הזה עוזרת להגיע למצב של חלום צלול – Lucid dream באפליקציה מודעים לכך שאנחנו בעיצומו של חלום ויכולים לשאול את עצמנו ודמויות אחרות שאלות בחלום, לנסות להתמודד עם פחדים או לעשות דברים שרק בחלום יש לנו אומץ לנסות.

יכולות אנושיות מיוחדות זה משהו שקבלנו מבורא עולם. משהו שטמון בכל אחד מאיתנו ומחכה לרגע המתאים כדי לבוא לידי ביטוי. אנחנו חייבים לחזק את היכולות הללו ע"מ להבטיח עליונות ושליטה על הרובוטים והבינה המלאכותית. היו בטוחים כי בעת הצורך המוח האנושי הרוחני ידע לפלס את הדרך הנכונה להצלחה גם במצבים שנראים לכאורה בלתי אפשריים.

שבת שלום וברכה,

חיים ליפא, כותב הטור על עתידנות ותעסוקת עתיד, מייסד ומפתח מודל ה-GPS האנושי לשדרוג הפוטנציאל האין סופי של המוח.

שיתוף ב-

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב vk
שיתוף ב reddit
שיתוף ב tumblr
שיתוף ב whatsapp

אולי יעניין אותך גם ...